Kreativni savjeti za ponavljanje tijekom ljetne pauze

Učenje stranoga jezika zahtjeva vremena, truda i upornosti kako bi se došlo do određenih rezultata.  Međutim, katkada postanemo frustrirani kada izostanu očekivani rezultati, posebno nakon ljetne pauze.

Ljetnu pauzu svi rado iščekujemo jer je odličan osjećaj „isključiti se“, ali nakon toga treba nam više vremena da se „vratimo u igru“. To najbolje znaju naši polaznici nastavljači koji su prvih nekoliko sati u šoku jer se ne mogu sjetiti određenih riječi, misle da su sve zaboravili i da ne znaju više ništa.

Naravno, nije baš sve tako crno, ali kako nam se bliži polako rujan i početak nove šk. godine odlučili smo vam napisati nekoliko kreativnih savjeta koji će vam pomoći da se prisjetite naučenoga i ponovite.

Za početnike:

# savjet 1: Zvučat će pomalo čudno, ali pričajte sami sa sobom. Ako nemate sugovornika s kojim biste mogli pričati na stranom jeziku, onda sami izgovarajte naglas određene rečenice, fraze ili čitajte. Na taj način vratit će vam se osjećaj za jezik.

# savjet 2: prolistajte svoju bilježnicu ili knjigu te se prisjetite vokabulara. One riječi koje ste zaboravili napišite na post-it. Ako je riječ o njemačkom jeziku pazite da ih napišete s pripadajućim članom. Post-it zalijepite na različita mjesta po kući, tako da izmijenjujući prostorije ponavljate uvijek iste riječi.

# savjet 3: u današnjem svijetu multimedije sve je lakše. Iskoristite tu priliku te poslušajte ili pogledajte nešto. Na Youtube kanalu možete pronaći jako puno zanimljivih stranica koje su idealne za ponavljanje, npr. upišite Deutsch lernen, English lesson i sl. Nemojte se brinuti ako većinu ne razumijete, bitno da shvatite kontekst priče i budete tim jezikom što više okruženi.

Za napredne:

# savjet 1: Časopis koji ste već jednom prolistali i pročitali, iskoristite za pričanje. Nasumično otvorite stranicu i odaberite na njoj neku fotografiju koju trebate što detaljnije moguće opisati. Probajte na taj način nekoliko fotografija opisati.

# savjet 2: za ponavljanje vokabulara iskoristite mentalnu mapu. Potreban vam je bijeli papir i flomasteri. Na sredinu papira nacrtajte krug, a u njega upišite neki pojam npr. priroda. Krug se dalje grana tako što vi pišete riječi koje vam padaju napamet, a u korelaciji su sa navedenim pojmom npr. čuvati prirodu, zagađenje i sl.

# savjet 3: odaberite knjigu koje ste već pročitali na materinjem jeziku i sada je pokušajte pročitati na stranom jeziku kojeg još učite. Budući da poznajete radnju, možete se više koncentrirati na jezik.

Pratite nas na Facebooku: