GOETHE

Dobro poznavanje njemačkoga jezika vrlo je vrijedno u cijelom svijetu, a ono je još vrijednije ako imate certifikat Goethe Instituta. Certifikati Goethe Instituta priznati su u cijelom svijetu te omogućuju studentima iz inozemstva studiranje na visokim učilištima, ali omogućuju i onima koji traže posao u Njemačkoj da lakše dođu do istoga.

Ispiti iz njemačkog jezika Goethe Instituta temelje se na stupnjevima Zajedničkog europskog referentnog okvira za jezike (ZEROJ). Oni započinju s ispitom „Goethe Zertifikat A1“ (za početnike) i završavaju s najvišim stupnjem C2 (znanje njemačkog gotovo na razini izvornog govornika).

Svi ispiti se mogu polagati i bez prethodno završenog tečaja jezika, a ukoliko niste sigurni u svoje znanje svim kandidatima preporuča se pohađanje pripremnog tečaja.
Test Goethe Instituta u Hrvatskoj se polaže u Goethe Institutu u Zagrebu, i to dva puta godišnje: u lipnju te u listopadu/studenom. Svi ispiti počinju u 9 sati te je potrebno sa sobom ponijeti važeću osobnu iskaznicu/putovnicu jer bez toga nije moguće pristupiti ispitu. Ispitni rezultati objavljuju se 15 dana nakon ispitnog roka.

Test ispituje četiri kompetencije :
1. Leseverstehen (čitanje s razumijevanjem)
2. Ho“rverstehen (slušanje s razumijevanjem)
3. Schreiben (pisanje)
4. Sprechen (pričanje)

Da biste prošli test morate položiti sve četiri kompetencije.
Ako planirate polagati Goethe test, potrebno je pobliže se upoznati s tehnikama polaganja koje vam mogu pomoći da prođete test te se prethodno raspitati o profesorima i njihovom iskustvu s Goethe ispitima jer nije svaki profesor njemačkog jezika nužno stručno osposobljen za kvalitetnu pripremu Geothe testa.