OMNIA intervju – Vlatka Makovec, prof. engleskog i talijanskog

Vlatka Makovec, diplomirana je profesorica engleskog i talijanskog jezika. Trenutno predaje oba jezika i djeci i odraslima u OMNIA Centru za strane jezike.

Za početak možeš li nam se ukratko predstaviti?

Zovem se Vlatka i dolazim iz Rijeke. Završila sam studij anglistike i talijanistike u Rijeci. Za vrijeme studija, najljepše iskustvo mi je bila Erasmus razmjena zahvaljujući kojoj sam provela pola godine u Italiju, u Pescari i na taj način usavršila svoj talijanski jezik.

Kako si se odlučila za studij anglistike i talijanistike?

Na studij anglistike i talijanistike odlučila sam se zbog ljubavi prema jezicima, a kako nisam mogla upisati tri jezika odjednom onda sam učenje francuskog nastavila privatno u Rijeci kao i na raznim razmjenama u Francuskoj.

Možeš li nam reći na koje poteškoće nailaze polaznici pri učenju engleskog ili talijanskog jezika?

Kad govorimo o poteškoćama onda je to u engleskom jeziku definitivno pasiv i neupravni govor. Čini mi se da iako su pasiv ili neupravni govor savršeno objašnjeni u knjigama ili radnim bilježnicama, polaznicima jednostavno treba netko tko će im objasniti logiku u tome i tko će s njima riješiti veći broj zadataka kako bi gradivo zaista bilo usvojeno. U talijanskom jeziku to su prijedlozi. Čak i polaznici na višim razinama ne usvoje do kraja prijedloge. To je sasvim normalno jer postoje razne glagolske fraze koje idu samo s jednim određenim prijedlogom i ne mogu se mijenjati. Osnovne prijedloge se uz vježbu može vrlo lijepo usvojiti, dok se neki moraju naučiti napamet kao i nepravilni glagoli.

Koje bi savjete dala polaznicima koji će se tek odlučiti na učenje engleskog ili talijanskog jezika?

Nikada nije kasno početi sa učenjem stranih jezika ili nečeg drugog. Dvije sam godine bila profesorica engleskog jezika umirovljenicima iz Matice umirovljenika grada Rijeke i moram priznati da su bili revniji i pokazivali veći napredak od nekih mlađih generacija. Dakle, budite uporni, radite domaće zadaće i vjerujte u sebe. Motivacija i trud će se uvijek isplatiti.

Imaš li možda neki moto koji te inspirira?

Il mondo è un bel libro, ma poco serve a chi non lo sa leggere. (Svijet je jedna lijepa knjiga, ali malo znači onome tko ju ne zna čitati.) Carlo Goldoni, Pamela

Volim ovaj citat jer smatram da nikada ne smijemo prestati istraživati svijet i biti radoznali. Svašta se da naučiti promatrajući okolinu. Iako volim čitati knjige i gledati dokumentarce, isto tako volim putovati i učiti o novim kulturama, kuhinjama, svjetonazorima.

Kako voliš provoditi svoje slobodno vrijeme?

U slobodno vrijeme volim usavršavati znanje francuskog jezika, čitati knjige, volontirati i peći kolače. :)

Pratite nas na Facebooku: