OMNIA intervju – Vedrana Kauzlarić, prof. španjolskog i portugalskog

Vedrana Kauzlarić, diplomirana je profesorica španjolskog i portugalskog jezika. Trenutno predaje španjolski jezik odraslima u OMNIA Centru za strane jezike.

Za početak možeš li nam se ukratko predstaviti?

Zovem se Vedrana Kauzlarić i profesorica sam španjolskog i portugalskog jezika. Studij španjolskog i portugalskog završila sam u Zagrebu na Filozofskom fakultetu. Nakon završenog Filozofskog fakulteta upisala sam studij biotehnologije u Rijeci čiji sam još student. 🙂

Kako si se odlučila za studij španjolskog i portugalskog?

Moj interes prema romanskim jezicima počeo se vjerojatno stvarati već u osnovnoj školi.  Prve lekcije španjolskog mi je držao tata koristeći svoj stari, požutjeli udžbenik kojega je nabavio kao student medicine prije odlaska na razmjenu u Španjolsku. U srednjoj školi igrom slučaja upisala sam španjolski kao izborni predmet, da bih godinu dana kasnije išla na natjecanja i naposljetku otišla studirati španjolski i portugalski jezik na Filozofski fakultet u Zagreb. Oduvijek me privlačilo učenje jezika kao organiziranog sustava razmišljanja koji širi granice vlastitog, zahtijeva kreativnost, slaganje kockica u smislenu i lijepu cjelinu. Uvijek sam se odlično osjećala kada bih shvatila neko pravilo, primijetila neki obrazac, naučila neki novi izraz i primijenila ga. Također su me privlačile kulture zemalja u kojima se ovi „moji“ jezici govore, ali ako stavim sve to na stranu, španjolski i portugalski mi jednostavno lijepo zvuče i jako ih je zabavno govoriti.

Možeš li nam reći na koje poteškoće nailaze polaznici pri učenju španjolskog jezika?

Španjolski nije težak, ali postoje neke jezične specifičnosti koje polaznicima znaju komplicirati život, a to su uglavnom strukture koje u hrvatskom ne postoje. Meni su zapravo baš te specifičnosti zabavne, kroz njih sam puno toga naučila i o vlastitom jeziku. Učenje svakog jezika je proces koji traje, zahtjeva vrijeme i energiju, pri tome je važno fokusirati se na ono što je svakome individualno važno. Jezikom se treba okružiti, slušati glazbu, gledati filmove, čitati web-portale, pričati s izvornim govornicima. Početno nerazumijevanje tako će veoma brzo zamijeniti sve bolje i bolje shvaćanje, gotovo neprimjetno usvajanje novog vokabulara i struktura te brže napredovanje na jezičnom putovanju.

Koje bi savjete dala polaznicima koji će se tek odlučiti na učenje španjolskog jezika?

Budućim polaznicima bi svakako savjetovala da slušaju glazbu, gledaju filmove, a na nastavi aktivno sudjeluju, redovito doma još vježbaju i imaju povjerenja u postupni proces učenja kroz koji vas vodi profesor.

Imaš li možda neki moto koji te inspirira?

Čileanska spisateljica Isabel Allende u jednom od svojih djela napisala je: „La felicidad que se vive deriva del amor que se da…“, u prijevodu: „Sreća koju se živi potječe od ljubavi koju se daje…“. Mislim da to vrijedi za sve čemu ljudi posvećuju svoje vrijeme, pa tako i za učenje stranih jezika.

Kako voliš provoditi svoje slobodno vrijeme?

Dugo vremena bavila sam se capoeirom, ali sada rado provodim slobodno vrijeme plešući argentinski tango.

Pratite nas na Facebooku: