Memrise i LingQ – NAJBOLJE APLIKACIJE ZA UČENJE STRANIH JEZIKA

Jezične aplikacije iz godine u godinu postaju sve popularnije zbog svoje praktičnosti, dakle bilo kada i bilo gdje možete ih koristiti, a da pritom na zabavan i zanimljiv način dopunite svoje jezično znanje. Sve ih odlikuje jednostavnost upotrebe – dovoljno je instalirati ih na mobilni telefon ili laptop i učenje može započeti.

Dosada najproširenija jezična online aplikacija u svijetu je zasigurno Duolingo, međutim o toj smo aplikaciji već pisali u nekim od naših prethodnih blogova, zato vam ovoga puta donosimo dvije nove online aplikacije koje vam predlažemo da isprobate. Riječ je o aplikacijama Memrise i LingQ.

  1. MEMRISE je u prošloj godini jedna od najnagrađivanijih aplikacija. Osvojili su Google Play Awards nagradu za 2017. godinu i drugo mjesto kao najbolja aplikacija za IPhone i IPad. Iza spomenute aplikacije stoji tim znanstvenika koji su aplikaciju zamislili kao kombinaciju znanstvenih teorija o učenju sa zabavnim sadržajem. Aplikacija omogućava učenje stranih jezika korištenjem mnemotehnika (vrsta tehnike za olakšano pamćenje povezivanjem riječi i slika) pomoću kojih dolazi do lakšeg pamćenja izraza na stranim jezicima. Zadaci se na aplikaciji pokazuju na engleskom i ciljanom jeziku (njemački, talijanski, francuski, ruski, španjolski) kako bi stvorili vezu (asocijaciju) između ta dva jezika. Svi zadaci su popraćeni izgovorom izvornih govornika koji se mogu vidjeti i kroz kratke videe što ovu aplikaciju čini još dinamičnijom i originalnijom. Različito postavljeni zadaci, od dopisivanja riječi, multiple choice, točnog poretka reda riječi u rečenici i sl., donose i određeno vrijeme, ovisno o težini zadatka, i naravno tomu pripadajuće bodove. Kako osvajate levele, tako putujete kroz svemir budući da je aplikacija vizualno zamišljena kao putovanje.

 

  1. LINGQ je također jedna od popularnijih aplikacija koju je prije nekolikog godina na tržište plasirao poznati poliglot i bivši diplomat Steve Kaufmann (možete ga pratiti i na njegovom YouTube kanalu gdje ima preko 100.000 pretplatnika i donosi savjete o učenju stranih jezika). LingQ kao aplikacija temelji se na “Comprehensible-Input” teoriji Stephana Krashena američkog lingvista, didaktičara i sveučilišnog profesora. Aplikacija podržava veliki broj jezika, a prema navedenoj teoriji temelji se na slušanju videa i istovremenom čitanju testova. Videe i tekstove možete sami izabirati iz “biblioteke” prema svojim interesima i potrebama, a ono što ovu aplikaciju čini odličnom jest mogućnost prevođenja riječi koje ne razumijte tako da kliknete na njih i dobijete prijevod. Također, velika prednost ove online aplikacije je i mogućnost komuniciranja s drugim učenicima ili izvornim govornicima. Jedini, idemo ga tako nazvati, nedostatak je da aplikacija nije zamišljena za početnike, već naprednije stupnjeve budući da se materijali za slušanje, čitanje i gledanje izabiru po vlastitom izobru.

Pratite nas na Facebooku: