Kako uspješno učiti strani jezik?

Sjećate li se kada ste počeli s učenjem stranog jezika?

Sigurno ste bili jako motivirani, svaki put ste pisali zadaću, učili za sljedeći sat i napredovali, ali nakon nekoliko mjeseci vaša je motivacija bila niža i imali ste osjećaj da stagnirate u svojem znanju. Možda ste si i postavili pitanje je li to normalno, događa li se samo meni ili i ostalima.

Dakle, događa se svima kad početna euforija splasne i tada vam se čini da uopće više ne napredujete. Ali je li to doista tako?

Ako kontinuirano učite neki strani jezik, nije. Uvijek napredujete, iako to nije odmah vidljivo. Na primjer, svaki dan učite 20 novih riječi, nakon mjesec dana to je 600 novih riječi, nakon dva mjeseca 1200 novih riječi koje učite paralelno s gramatikom. Kada nakon dva mjeseca trebate ponoviti sve što ste naučili u ta dva mjeseca, bit će da ste puno toga zaboravili, dio gramatičkih pravila, ali i dio riječi koje ste pohranili, međutim u pasivan leksik. Tada naravno dobivate osjećaj da niste ništa novo naučili, da stojite na mjestu.

Što možete učiniti?

Donosimo vam nekoliko kreativnih savjeta kako da probudite svoju motivaciju za učenjem stranoga jezika i redovito ponavljate gramatiku i leksik :

  1. Izradite fotografije – odaberite dvadesetak fotografija koje su zabilježene u različitim situacija (krajolik, ljudi, građevine, izlozi i sl.) te ih posložite na kompjutoru u preglednik za slike s vremenskim razmakom 60 sekundi po slici. Kako se slike mijenjaju, komentirajte naglas svaku sliku dok ne dođe sljedeća. Bitno je moći spontano reagirati te pritom ne morati paziti da sve gramatičke konstrukcije budu točne.
  2. Napravite “punu kutiju” – ako volite društvene igre, onda je ova ideja pun pogodak za Vas. Ispišite na ceduljice različite zadatke npr. napiši tri rečenice na stranom jeziku, 5 minuta glasno čitaj, prevedi tri rečenice, ispiši 20 riječi na određenu temu, opiši sliku i sl. Svaki dan izvucite jednu ceduljicu i riješite je.
  3. Vodite dnevnik o svojem učenju – ako volite pisati, možete svaki dan zapisivati što ste naučili, što vam je bilo od tekstova, gramatike, leksika zanimljivo, a što nije te kako biste to mogli poboljšati.
  4. Promijenite svoje navike – učite u neko drugo doba dana, učite na drugom mjestu u kući, nađite si partnera s kojim ćete moći pričati i u slobodno vrijeme, i naravno ne zaboravite se nagraditi nakon dobro napisanog testa ili riješenog zadatka.

tipps

 

 

Pratite nas na Facebooku: