Jeste li već ispobali GOLDLIST METODU za učenje novih riječi?

U zadnje se vrijeme sve češće među lingvistima spominje Goldlist metoda (Goldlist Method), koju je osmislio poliglot David James. Spomenuta metoda oduševila je mnoge učenike jer omogućuje da se efikasnije uče riječi, pritom ne bubajući ih napamet. Dakle, kako funkcionira ova metoda pokušat ćemo vam ukratko objasniti u nekoliko koraka.

  1. Prije svega potrebna vam je bilježnica, u koju ćete na pravu stranicu napisati datum na koji ste započeli učenje određenog vokabulara i zatim ispisati 25 riječi jednu ispod druge. Riječi ispisujete na ciljanome jeziku, a sa strane možete si napisati i prijevod na materinji jezik.
  2. Nakon što ste ispisali svoju listu riječi, sljedeća 2 tjedna njome se više ne bavite.
  3. Nakon 2 tjedna ponovno uzimate svoju bilježnicu i pokušavate se sjetiti riječi koje ste zapisali. Autor metode kaže da biste se u pravilu trebali sjećati trećine riječi.
  4. Preostale riječi, kojih se niste sjećali potrebno je ponovno napisati na sljedeću stranicu i kraj toga datum.
  5. Ovaj proces ponavlja se četiri puta i nakon cijelog ciklusa trebali biste zapamtiti većinu riječi. One koje niste uspjeli zapamtiti, možete ponovno ispisati u novoj listi i proces započeti ispočetka.

Autor ove metode napominje da je ona isključivo namijenjena za pohranjivanje vokabulara u dugoročno pamćenje. Također, na Facebooku otvorena je grupa GoldList Method User Group, kojoj se možete pridružiti i razmijeniti svoja mišljenja s ostalim korisnicima iz cijelog svijeta.

Međutim, kako to biva i ova je metoda naišla na svoje kritičare, a jedini način da saznate je li ovo metoda, koja odgovara vašem stilu učenja je da je isprobate. 🙂

 

 

Pratite nas na Facebooku: